SentiSquare | Newsroom | SentiSquare jako jeden ze zwycięskich startupów w gdańskim projekcie akceleracyjnym, otrzymał 200 tysięcy na start

SentiSquare jako jeden ze zwycięskich startupów w gdańskim projekcie akceleracyjnym, otrzymał 200 tysięcy na start_

Published on 4|2|2019 by Aleksandra Adamczyk

Innowacyjny startup SentiSquare bierze udział w akceleratorze Space3ac, który pozwoli zaprezentować jego rozwiązania AI polskim biznesom. Projekt trwa do maja 2019 roku.

W lutym 2019 roku SentiSquare, startup pochodzący z Czech osiedlił się w Gdańsku na trzy miesiące, aby rozpocząć prace nad innowacyjnymi rozwiązaniami AI dedykowanym biznesowi.

Jest to dla nas wielkie wyróżnienie, bowiem widzimy duży potencjał w polskim rynku - mówi Stanislav Rejthar, CEO SentiSquare. Zależy nam, aby wesprzeć gdańskie przedsiębiorstwa w ich codziennej pracy. Mamy nadzieję, że nasze algorytmy im w tym pomogą.

W oparciu o sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe SentiSquare tworzy narzędzia dla biznesu, przetwarzające duże ilości danych tekstowych bez względu na język. Ideą założycieli było zlecenie wszelkich rutynowych prac algorytmom, by tym samym wyręczyć pracowników w nużących obowiązkach.

SentiSquare otrzymał wsparcie finansowe w wysokości 200 000 zł na rozwój

Do udziału w pierwszej rundzie Poland Prize Space3ac zgłosiło się prawie 120 startupów, a tylko 10 z nich, w tym SentiSquare, została wybrana przez organizatorów akceleratora i jego partnerów. Jury składało się z przedstawicieli: Olivia Business Centre, Pekabex, PZU Lab i Zarządu Morskiego Portu Gdańsk.

SentiSquare założył oficjalnie spółkę w Polsce i rozpoczął pracę nad pilotażowymi wdrożeniami swoich usług bazujących na sztucznej inteligencji. Dzięki wsparciu O4 Coworking miał także okazję wziąć udział w zajęciach z lokalnymi mentorami.

Każda z wygranych spółek otrzymała wsparcie finansowe w wysokości do 200 tysięcy złotych, a zwieńczeniem ich prac będzie prezentacja projektów podczas gdańskiej konferencji Infoshare w maju.

SentiSquare is a technology company that deals with customer-generated text analysis. As one of the few companies uses artificial intelligence based on principles of distribution semantics, which provides many competitive advantages, such as linguistic independence. The company was founded in 2014 as a spin-off by team of researchers at the Faculty of Applied Sciences of the University of West Bohemia in Pilsen. SentiSquare currently supplies technology to the contact centers of large companies such as T-Mobile, E.ON or Albert. SentiSquare has a branch in Poland.

Polish media contact:

Czech media contact: