SentiSquare | Newsroom | Oczy biznesu zwrócone w czerwcu ku Warszawie

Oczy biznesu zwrócone w czerwcu ku Warszawie_

Published on 15|6|2019 by Aleksandra Adamczyk

Ponad 1000 uczestników, 40 paneli dyskusyjnych, przedstawiciele najważniejszych marek z sektora nowoczesnych usług – tak można w skrócie opisać dziesiątą odsłonę konferencji ABSL Summit 2019, która odbyła się w Warszawie w dniach 12-13 czerwca. Tematy poruszane podczas tego wydarzenia dotyczyły kierunków rozwoju biznesu oraz wyzwań, które przed stoją. Wśród uczestników ABSL nie zabrakło również przedstawicieli SentiSquare.

Zdaje się, że ABSL Summit na stałe wpisało się w kalendarz entuzjastów nowych technologii. Konferencja to nie tylko okazja do nawiązania nowych biznesowych znajomości, ale i szansa na wysłuchanie prelegentów z całego świata.

Przyszłość sektora usług biznesowych

Zagadnienia poruszane w prezentacjach i dyskusjach podczas pierwszego dnia konferencji dotyczyły m.in. prognoz rozwoju branży fin-tech, ukazania skuteczności przedsiębiorstw zarządzanych przez kobiety, czy też rozważań na temat budowania miejsc pracy przyjaznych środowiskom LGBT+.

Oczekiwanym punktem całej konferencji było wystąpienie byłego prezydenta Stanów Zjednoczonych, Billa Clintona. Chwalił on kondycję gospodarki naszego kraju, podkreślając jej nieoceniony wpływ na biznes globalny - Cały świat was podziwia, potrzebujemy was znacznie bardziej niż kiedykolwiek wcześniej – powiedział prezydent.

Drugi dzień poświęcony start-upom

Drugiego dnia miał miejsce finałowy etap prestiżowego konkursu Start-Up Challenge, w ramach którego finaliści - młode firmy z sektora nowoczesnych technologii - prezentowały swoje usługi. Nagrody w konkursie wręczała minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

Tego samego dnia dużym zainteresowaniem cieszył się panel dyskusyjny na temat współpracy korporacji ze start-upami, w którym udział wzięli przedstawiciele m.in. takich firm jak PKN Orlen, Microsoft, czy też Linklaters. Wnioski płynące z dyskusji dotyczyły braku elastycznego i nowatorskiego działania w korporacjach, które z kolei jest tak wyraźne w firmach o charakterze start-upowym.

SentiSquare wytypowane do udziału przez infoShare

Jeśli chodzi o obecność SentiSquare na konferencji, warto wspomnieć, że firma do udziału w niej została zaproszona przez organizatorów, którzy dostrzegli jej innowacyjność i obiecujące perspektywy.

Bardzo ucieszyło nas to wyróżnienie - wspomina Stanislav Rejthar, CEO SentiSquare. ABLS Summit pozwoliło nam spojrzeć na biznes polski i zagraniczny z szerszej perspektywy. Mile zaskoczył nas fakt, jak wielu uczestników konferencji uważało, że przyszłość AI w krajowym biznesie jest obiecująca. Nie tylko przedstawiciele call center ogłosiło swoją gotowość na nowe rozwiązania, usłyszeliśmy to także od reprezentantów polskich banków. Z pewnością chętnie powrócimy tu za rok.

Warto przypomnieć, że miesiąc wcześniej SentiSquare otrzymał nagrodę specjalną na konferencji infoShare - 10 000 euro za skuteczność i dynamizm w rozwoju firmy.

1. Źródło: ABSL

SentiSquare is a technology company that deals with customer-generated text analysis. As one of the few companies uses artificial intelligence based on principles of distribution semantics, which provides many competitive advantages, such as linguistic independence. The company was founded in 2014 as a spin-off by team of researchers at the Faculty of Applied Sciences of the University of West Bohemia in Pilsen. SentiSquare currently supplies technology to the contact centers of large companies such as T-Mobile, E.ON or Albert. SentiSquare has a branch in Poland.

Polish media contact:

Czech media contact: