SentiSquare | Newsroom | Czeski startup chce pomóc trójmiejskim korporacjom w przetwarzaniu danych

Czeski startup chce pomóc trójmiejskim korporacjom w przetwarzaniu danych_

Published on 23|4|2019 by Aleksandra Adamczyk

Powtarzalne obowiązki, uporczywe przetwarzanie danych, niekiedy problematyczny kontakt z klientem. Prawie 25% pracowników administracyjnych i obsługi klienta jest niezadowolonych ze swojej pracy. Na ratunek rusza sztuczna inteligencja startupu SentiSquare, która pomoże zatrudnionym w ich rutynowych obowiązkach.

Prawie 25% pracowników administracyjnych i obsługi klienta jest niezadowolonych ze swojej pracy, a ponad 30% z nich przyznaje, że w ostatnim półroczu zdecydowała się na zmianę pracodawcy - czytamy w badaniu Monitor Rynku Pracy prowadzonego przez Randstad. Powód? Chęć rozwoju zawodowego.

Pytanie, jak pracownik może się rozwijać, jeśli codziennie wykonuje tą samą, nużącą pracę składającą się z rutynowych czynności?

A przecież to właśnie obsługa klienta powinna być doskonalona, aby wznosiła się na wyższy poziom. To ona jest kluczowym wskaźnikiem konkurencyjności firmy. Dobre rozpoznanie potrzeb klienta i dostosowanie produktów lub usług do jego preferencji bezpośrednio wpływa na sprzedaż i pozytywny wynik finansowy.

Rozwiązania, nad którymi pracujemy mają nie tylko pomóc firmom i przedsiębiorcom, ale przede wszystkim pracownikom – mówi Stanislav Rejthar, CEO SentiSquare. Wierzymy, że każdy powinien wykonywać tylko te obowiązki, w których czuje się dobrze oraz które go rozwijają. Resztę, czyli powtarzalne rutynowe prace, powinno zlecić się algorytmom.

Korporacje przetwarzają miliony danych w skali roku

Niezależnie od branży i sektora, każdy biznes opiera się na ogromnych ilościach danych tekstowych. Mówimy tu nie tylko o wymianie e-maili z klientem, ale i o transkrypcjach z rozmów telefonicznych, przetwarzaniu feedbacku, czy nawet o wiadomościach z mediów społecznościowych. Szacuje się, że korporacje muszą codziennie przetwarzać ponad setki danych.

A kto faktycznie wykonuje tę pracę? Najczęściej zatrudnieni w działach administracji czy obsługi klienta. Niestety często zdarza się tak, że nadmiar danych lub powtarzalność pracy przytłacza pracowników, co prowadzi do częstych rotacji w firmach. Na dzień dzisiejszy na terenie Polski poszukiwanych jest ponad 10 200 [1] pracowników na stanowiska związane z przetwarzaniem danych i obsługą klienta.

Rozwiązanie? Automatyzacja.

Odpowiedzią na problemy kadrowe jest automatyzacja, która nie tylko pomoże wypełnić luki pracownicze, ale i może otworzyć nowe pola produktywności w przedsiębiorstwie.

Nasze algorytmy bazują na uczeniu maszynowym, więc świetnie radzą sobie z każdym tekstem: e-mailami, SMS-ami, a nawet z komentarzami w mediach społecznościowych. Nie ma także znaczenia w jakim języku tekst jest napisany albo czy zawiera literówki czy błędy gramatyczne. Sztuczna inteligencja poradzi sobie ze wszystkim – tłumaczy Stanislav Rejthar.

1. Źródło: Pracuj.pl, stan na 25.04.2019

SentiSquare is a technology company that deals with customer-generated text analysis. As one of the few companies uses artificial intelligence based on principles of distribution semantics, which provides many competitive advantages, such as linguistic independence. The company was founded in 2014 as a spin-off by team of researchers at the Faculty of Applied Sciences of the University of West Bohemia in Pilsen. SentiSquare currently supplies technology to the contact centers of large companies such as T-Mobile, E.ON or Albert. SentiSquare has a branch in Poland.

Polish media contact:

Czech media contact: