SentiSquare | Newsroom | 10 tysięcy euro dla SentiSquare za skuteczny rozwój firmy - program Poland Prize Space3ac dobiegł końca

10 tysięcy euro dla SentiSquare za skuteczny rozwój firmy - program Poland Prize Space3ac dobiegł końca_

Published on 23|5|2019 by Aleksandra Adamczyk

W lutym 2019 roku SentiSquare osiedlił się w Gdańsku na trzy miesiące i rozpoczął prace nad innowacyjnymi rozwiązaniami AI dedykowanymi biznesowi. Umożliwił mu to program akceleracyjny Poland Prize Space3ac. Przygodę zwieńczyła prezentacja projektu podczas gdańskiej konferencji InfoShare, gdzie otrzymał nagrodę specjalną - 10 000 euro za skuteczność i dynamizm w rozwoju firmy.

Do udziału w programie Poland Prize Space3ac zgłosiło się prawie 120 start-upów, a tylko dziesiątka z nich, w tym SentiSquare, została wybrana przez organizatorów akceleratora i jego partnerów.

SentiSquare założył oficjalnie spółkę w Polsce i rozpoczął pracę nad pilotażowymi wdrożeniami swoich usług bazujących na sztucznej inteligencji, co zostało docenione przez jury akceleratora podczas majowej konferencji technologicznej InfoShare.

To zaszczyt być wyróżnionym pośród tylu świetnie prosperujących start-upów - mówi Stanislav Rejthar, CEO SentiSquare. Cieszymy się, że jurorzy uwierzyli w potencjał naszego projektu i docenili nasz zapał. Program Poland Prize Space3ac przybliżył nam kontakt z polskimi partnerami i pozwolił poznać specyfikę regionu, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni. Dostaliśmy swego rodzaju przepustkę do polskiego rynku.

Startup Contest, czyli każdy start-up ma swoje 5 minut

W tym roku o tytuł zwycięzcy Infoshare Startup Contest ubiegało się aż 600 start-upów z całego świata. Ich projekty oceniane były pod kątem trzech kryteriów: potencjału biznesowego, zespołu oraz innowacyjności projektu. Do półfinału został zakwalifikowany także SentiSquare, który tego dnia miał szansę podzielić się szczegółami swojego rozwiązania, które w oparciu o sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe przetwarza dane tekstowe.

Główna nagroda w wysokości 20 000 euro przypadła start-upowi Prometheus, który wynalazł system pozwalający leczyć chroniczne, niegojące się rany. Drugie miejsce zajęło Blitab Technology, a trzecie LESS Industries.

SentiSquare is a technology company that deals with customer-generated text analysis. As one of the few companies uses artificial intelligence based on principles of distribution semantics, which provides many competitive advantages, such as linguistic independence. The company was founded in 2014 as a spin-off by team of researchers at the Faculty of Applied Sciences of the University of West Bohemia in Pilsen. SentiSquare currently supplies technology to the contact centers of large companies such as T-Mobile, E.ON or Albert. SentiSquare has a branch in Poland.

Polish media contact:

Czech media contact: