SentiSquare | Newsroom | Je vaše firma příliš malá na implementaci umělé inteligence?

Je vaše firma příliš malá na implementaci umělé inteligence?_

Published on 04|04|2021 by Lucie Kolářová

Čteme o ní všude. Umělá inteligence se postupně stává součástí našich životů. Naše telefony díky ní fotí automatickým foťákem, používáme filtry na Instagramu nebo pohyblivé emotikony, napovídá nám co si pustit za hudbu a jaký shlédnout film. Pojďme se podívat na to, zda je umělá inteligence pouze pro velké firmy.

Umělá inteligence se stává mainstreamem

Stejně jako se nám umělá inteligence postupně dostává do soukromého života, proniká i do toho pracovního. Umí optimalizovat zásilky, pomůže vám lépe pochopit, co vaši zákazníci chtějí a může vám pomoci v komunikaci s vaším zákazníkem.

Se zájemci o implementaci umělé inteligence do firemních procesů se často bavíme o tom, zda nejsou pro umělou inteligenci “příliš malí”. To nás inspirovalo k tomu, napsat tento článek.

Je umělá inteligence pouze pro velké firmy?

Možná si myslíte, že je, protože je drahá. A na to, abyste z ní dostali maximální užitek, je potřeba odborníků. Ještě nedávno byste měli pravdu. Dříve jste potřebovali mnoho serverů nebo superpočítač, aby umělá inteligence běžela a vy mohli využívat její benefity. Když Deep Blue v roce 1997 porazil tehdejšího mistra v šachu Garriho Kasparova, byl to jeden z nejsilnějších superpočítačů, který dokázal vypočítat 11,38 Gigaflopů za sekundu. Je to sice obrovské číslo, ale dnes je váš smartphone asi 10krát rychlejší. A ani současný mistr světa v šachu pro něj není soupeř.

Doba, kdy byla umělá inteligence vzácností, skončila.

A jak se technologie rozvíjí, umělá inteligence může běžet na běžném počítači. Může být připojena k vašemu počítači na váš stávající hardware. A i když u vás ve firmě není AI tým, dokážete umělou inteligenci obsluhovat sami za pomoci externích konzultantů dodávající vám službu. Implementace umělé inteligence nestojí miliony. Šetří kapacity a tím se několikanásobně vyplácí.

OK, umělá inteligence je pro firmy všech velikostí, ale je pro náš business?

Mohli bychom obecně říci, že pro všechny oblasti podnikání platí, že pro ně umělá inteligence může být přínosem. Pokud se věnujete B2C a komunikujete se svými klienty, mělo by vás zajímat, jaká je situace v oblasti zákaznické komunikace.

Položte si následující otázky:

Máme určené lidi, kteří se zabývají komunikací se zákazníkem?

Komunikujeme se svými zákazníky prostřednictvím e-mailů, hovorů, chatů, SMS zpráv a podobně? Máme tisíce kusů komunikace měsíčně, které nám do firmy chodí? Opravdu není potřeba mít stovky tisíc kusů komunikace měsíčně, stačí několik tisíc měsíčně.

Musí naši lidé zodpovídat stále stejné dotazy?

Máme obecnou adresu info@ a z ní potřebujete přeposílat e-maily správnému řešiteli?

Pokud jste na některou z otázek odpověděli ano, umělá inteligence je řešením i pro vás.

Není umělá inteligence moc drahá?

Vůbec ne, pokud potřebujete 4 a více lidí na odpovídání na zprávy zákazníkům. Dobře vyškolený expert není levná a jednoduchá záležitost. Navíc musíte počítat s fluktuací. Software je konzistentní, stojí stále stejně, i když zpracovává více komunikace. Navíc se sám učí a zlepšuje, nebere si dovolenou a můžete s ním počítat 24/7. Umělá inteligence vám pomůže zvýšit produktivitu a optimalizovat zákaznickou podporu.

Ale opět - závisí na vašem use casu. Máme dokonce klienta, který implementoval umělou inteligenci jen pro to, aby uvolnil ruce od rutinní práce 1 člověku. Pokud díky umělé inteligenci ušetříte 2 - 3 vaše experty, a využijete je na jiné důležité úkoly, již se vám to vyplatí! Navíc se připravujete na nenadálé nárůsty v komunikaci, a tak si můžete odškrtnout i nepříjemné momenty překvapení i předvánoční chaos. Vyřešeno, letos už se nemusíte ničeho obávat.

Ale co když nemáme dostatek zákaznické komunikace?

V SentiSquare se soustředíme na zpracování a analyzování zákaznické komunikace. Pokud jí není dostatečné množství, stojí za to ji analyzovat, aby se zjistila kvalita či empatie. I to je oblast, kde umělá inteligence může pomoci. Dále existuje celá řada jiných use casů, jak využít umělou inteligenci ve firmě - například umělá inteligence pro zpracování faktur, chatboti, analytika zmínek o značce na sociálních sítích, předpovídání prodejních výsledků, automatická cenotvorba, personalizace pro marketing a další.

Děkujeme, že jste celý článek dočetli až sem. Jsme odborníci na implementaci produktů založených na umělé inteligenci do procesů zákaznické komunikace. Spojte se s námi a zjistěte, jak by umělá inteligence mohla pomoci u vás ve firmě! Jsme vám rádi k dispozici.