SentiSquare | Newsroom | 6 let SentiSquare

Plzeňští SentiSquare získali investici milion euro na uvedení unikátního no-code NLP produktu na český trh._

Published on 3|5|2021 by Lucie Kolářová

Do technologické společnosti SentiSquare investovaly firma IXPERTA a venture kapitálový fond Fazole Ventures. SentiSquare přitom nedávno odmítli štědrou nabídku na akvizici z USA. Rozhodli se srdcem a využili lokální investice, která jim narozdíl od zahraniční nabídky umožní dokončení vývoje a uvedení nového no-code NLP produktu na český a později na další trhy.

NLP (z angl. Natural Language Processing) je rapidně rostoucí obor zaměřující se na využití algoritmů umělé inteligence (AI) pro zpracování a porozumění textu. Zejména pak v posledních letech zažívají implementace AI řešení do firemních procesů obrovský boom, což nahrává do karet technologickým firmám působících v této sféře. Jejich software je stále žádanější, protože kdo dnes neautomatizuje, bude zítra krok za konkurencí. A obzvlášť v oblasti zákaznických služeb, kde se nachází obrovské množství textů. Tam již od roku 2014 působí právě plzeňská technologická firma SentiSquare.

SentiSquare využívá algoritmy NLP ke zpracování a analýze komunikace mezi firmami a jejich zákazníky. Řešení SentiSquare automatizuje rutinní práce okolo e-mailů jako například přeposílání e-mailů na cílové adresy, odpovídání na časté dotazy, zpracování příloh, dále zpracovává zákaznické zpětné vazby či nabízí analytiku hovorů pro call centra. Řešení využívají firmy z různých segmentů, například energy, telca, e-commerce. Stálými klienty jsou E.ON, Rohlík.cz, Albert, T-Mobile, AAA Auto a další. Díky těmto řešení mohou ušetřit spoustu pracovní síly a jejich lidé se mohou soustředit na důležité úkoly.

Pod označením no-code NLP je zjednodušeně myšlen software, pro jehož ovládání není potřeba NLP expert či jiný specializovaný vývojář. Pro firmy toužící po automatizaci je tak ”no code” směr mnohem dostupnější a je po něm poslední rok ve světě velká poptávka, a to i v segmentu menších firem, které si jinak AI řešení nemohou dovolit.

SentiSquare je ve svém jádru vědecko-technologická firma, kterou v roce 2014 založili 3 kolegové a vědci z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. V současné době pracují ve vývojářském týmu čtyři Ph.D. Vášeň pro vědu se prolíná celou historií SentiSquare. Vývojáři například implementují všechny algoritmy sami, využívají své vlastní knihovny pro NLP, a to včetně nízko-úrovňových výpočtů a optimalizací, což v tomto oboru není běžné. Nyní se vědecká vášeň projevila v touze dokončit a uvést na trh nový produkt, na kterém pracují už 2 roky. Uvedení plánují díky investici ještě letos.

Kdo je IXPERTA?

IXPERTA je stabilní IT společnost, která je na českém trhu již od roku 1992. Ve svých projektech se zaměřuje na podnikové komunikace, infrastrukturu a bezpečnost. Portfolio služeb doplňuje i vlastní softwarová divize, kterou se díky spolupráci se SentiSquare podaří rozšířit o inovativní produkty založené na umělé inteligenci. IXPERTA tak oslovuje nové zákazníky, ale implementaci nové technologie nabízí i svým stávajícím zákazníkům.

Jan Kašpárek, CSO IXPERTA uvádí: “Již rok jsme se SentiSquare strategičtí partneři, vzájemně se podporujeme u svých zákazníků a úzce spolupracujeme při realizaci zajímavých projektů založených na AI. Jsme zvyklí investovat do nových technologií a inovací, majetkové propojení se SentiSquare tedy bylo logickým krokem a posunem v naší spolupráci.”

Kdo jsou Fazole Ventures?

Fazole Ventures je fond zaměřený na investice do technologických startupů s klientelou v B2B segmentu. Investuje výhradně vlastní prostředky jeho zakladatelů. Za fondem stojí miliardář Pavel Bouška, majitel globální pet-food společnosti Vafo Praha, bývalý bankéř Luboš Černý a spoluzakladatel pražského byznys hubu Opero Pavel Přikryl.

„Uplynulé období znamenalo pro firmu zejména úspěšnou validaci konkrétního využití vyvinuté technologie u řady významných klientů. Zároveň je téměř dokončený vývoj univerzálního nástroje, který zkrátí nasazení u klienta na naprosté minimum. Myslím, že tyto dosavadní úspěchy ve spojení se současnou investicí jsou dobrým základem pro razantní škálování“, říká Luboš Černý, který do SentiSquare investoval ještě jako soukromá osoba před třemi lety.

„Vývoj Sentisquare sledujeme už od jejich spin-out z univerzitního výzkumu. Věříme týmu, jejich technologickému řešení, a hlavně jeho přidané hodnotě pro řadu klientů, kteří řeší péči o zákazníky. Pánové mají před sebou velký úkol další expanze a jsme rádi, že jim v tom můžeme pomoci“, říká Pavel Přikryl z Fazole Ventures.

SentiSquare NLP

SentiSquare během minulých let implementovali NLP produkty do řady B2C firem a všimli si jednoho společného faktu. Každá firma a její zákazníci mají “svůj jazyk”, používají odlišné výrazy, když mluví o produktech dané společnosti, používají různé zkratky a slang. Také komunikují specificky v každém komunikačním kanále (od e-mailů, přes smsky, po telefonní hovory) a mají specifické potřeby. Proto je nutné k nim přistupovat individuálně.

Dal by se sice používat obecný model pro všechny, ale ten by výrazně snížil přesnost algoritmů. SentiSquare vždy připravuje a dodává model na míru klientům a reflektuje jejich specifické potřeby. Díky tomu se blíží přesnosti lidského operátora.

V každé firmě se ukázalo mnoho příležitostí a míst, kde lze využít NLP. NLP produkty pomáhají šetřit lidskou sílu a čas, nebo umí najít v datech zajímavé vzory chování zákazníků, které jsou důležité pro strategické rozhodování firem. Například v E.ON je již nasazeno 7 různých služeb SentiSquare, každá se specifickým NLP modelem.

Právě ve spolupráci s E.ON vyhráli SentiSquare loni v soutěži WebTop100 v kategorii Umělá inteligence 1. místo za projekt z oblasti AI s názvem “360° rozšířená analytika zákaznické komunikace E.ON”.

SentiSquare “no-code” NLP

SentiSquare poslední 2 roky pracují na tzv. no-code NLP platformě, která umožní zaměstnancům firem bez expertních IT znalostí vzít data z jednoduchého zdroje jako je například Microsoft Excel a natrénovat NLP systém s úspěšností blížící se člověku. To vše za jeden den a bez nutnosti napsat jedinou řádku kódu.

Tomáš Brychcín, CEO SentiSquare říká: “Strojové učení kolem NLP je extrémně rychle se vyvíjející oblast. V podstatě každý měsíc v tomto oboru dojde k zásadnímu posunu. A protože je dnes téměř veškerá komunikace digitalizovaná a převeditelná na text, je obrovský tlak, aby se tyto algoritmy rozvíjely a aby fungovaly. Proto je skvělé mít tak zkušený NLP tým, jako máme my. Známe jádro všech našich produktů a algoritmů a umíme ho adekvátně rozvíjet. Díky naší vědecké povaze a touze porozumět základním principům, jsme se mohli vrhnout na vývoj no-code NLP. První verzi produktu uvedeme na trh ještě letos. Firmy si budou moci vytvářet velmi rychle své vlastní NLP algoritmy, a to bez toho, aniž by museli někomu dávat svá data.”